A Google-Maps használatának lehetőségei a földrajz oktatásban

A Google-Maps, a Google „csoport” egyik legismertebb (sőt a világ legismertebb térképes) alkalmazása. Bejegyzésemben ennek az alkalmazásnak az oktatási segédeszközként való felhasználását szeretném boncolgatni nektek.

A földrajzi névagyag elsajátítása bizony sok gyermek számára problémát okoz, a legtöbben unalmasnak, vagy túl száraznak tartják a földrajzi névanyagot. Pedig lássuk be, hogy sok esetben ennek ismerete az alapműveltség részét képezi. Éppen ezért fontos, hogy a tananyagot közérthetően és interaktívan próbáljuk a diákjaink elé „tálalni”.

Szerintem a Google-Maps, mint alkalmazás több szempontból is nagyon jól hasznosítható a földrajz tanítás során. Először is gyorsan elérhetőek az információk, ami lássuk be, hogy a mai csökkenő óraszámaink mellett nagy előny lehet, másodszor az applikáció nem csak az adott földrajzi hely (pl. egy település) térbeli helyzetét ismerteti számunkra és a diákunk számára, hanem az adott településről tudnivalókat is ismertet (adott esetben még az időjárást is.) (Ld. ábra)

kep_1.png

Azonban hátrány lehet az alkalmazás használatával, hogy a fiatalok, a térképektől „elidegenednek” és egy-egy papír alapú térképen vagy egyáltalán nem, vagy csak kevéssé fognak tudni eligazodni.