Közösségi oldalak

Tanárként lehetőségünk van arra, hogy közösségi oldalakat beleépíthessünk a tantervbe. Ezzel segíthetjük a diákokat abban, hogy hogyan oldjanak meg közösen egy feladatot, hogyan dolgozzanak össze.

Én a Google+ alkalmazást választottam ki. Egy történelem órához használnám fel, az 1956-os tananyaghoz kapcsolódóan. A fegyveres harcok Budapest, és Budapesten kívül több helyszínen zajlottak.
A diákokat csoportokra osztanám: pl. húznának cetliket, amire a helyszínek utcanevei/vagy városok helységnévtáblái láthatóak. Ezek után hozzanak létre maguk egy google+-os közösségi felületet, ahol tudnak egymással kommunikálni.
A feladat pedig az lenne, hogy szedjék össze az egyes helyszínekhez (Köztársaság tér, Corvin-köz, Széna tér, Astoria, Móricz Zsigmond körtér, Kilián laktanya, Dunaújváros, Csepel, Miskolc, Debrecen, Mosonmagyaróvár, Budakeszi stb…) a történéseket. Egy csoport akár többet is feldolgozhat.
Ezután készítsenek egy Word dokumentumban helyszínenként egy-egy posztert, képekkel színesítve. Attól függően, hogy hogy áll az osztály idővel, két lehetőség áll fenn a feladatok megbeszélésére:

  • A tanár a következő órára kinyomtathatja, és az osztályban lévő egyik plakátfelületre elhelyezheti a diákokkal együtt. Ezen a bizonyos következő órán meg is beszélik a munkákat, a csoportok bemutatják posztereiket.
  • Ha még azon az órán marad idő (bár erre kevés esély van), akkor ki lehetne vetíteni ezeket a posztereket és a csoportok bemutatják őket. Nem zárja ki ez a lehetőség azt, hogy ezek után is kinyomtassák és elhelyezzék az osztály plakátokon a posztereket.

Ezt a feladatot azért is tartom jónak, mert akár házi feladatként is fel lehet adni, így az iskola után közösen tanulhatnak és készíthetik el házi feladatukat a gyerek.